Titel:
PreCharge
Baggrund:
Danmark får 4000 personer årligt hjertestop uden for hospitalet. Både nationalt og internationalt har der i mange år været fokus på at forbedre behandlingen og overlevelsen hos patienter med hjertestop. Afbrydelser i brystkompressioner under kardiopulmonal genoplivning (CPR) er vist at give dårligere overlevelse. American Heart Association og European Resuscitation Council (ERC) har i de seneste guidelines gjort en stor indsats for at forbedre outcome ved at lægge større vægt på brystkompressioner med så få og korte afbrydelser som muligt.
I 2005 blev algoritmen for kardiopulmonal genoplivning ændret fra 15:2 til 30:2 for at minimere "hands off"-tid, hvor der ikke gives kompressioner. Dermed forbedres blodgennemstrømning og iltforsyning til hjerte og hjerne. I 2015 anbefalede guidelines, at man ved konstatering af stødbar rytme udfører brystkompressioner under opladning af defibrillatoren for yderligere at minimere "hands off"-tiden.
Formål:
Projektet forsøger at minimere "Hands-off´"-tiden yderligere ved opladning af defibrillatoren inden analysering af hejrterytmen, så rytmeanalyse og afgivelse af stød kan udføres i samme pause.
Precharge anses som en væsentlig forbedring af den nuværende hjertestopbehandling, og vil derfor i Region Midtjylland ligge til grund for systematisk indsamling af data og erfaringer med at tilvejebringe ny evidens for denne kliniske procedure ændring.
Metode:
I projektet inkluderes patienter med ikke-traumatisk hjertestop uden for hospitalet, hvor der ikke er givet HLR eller der er gået mere end 30 minutter siden HLR er påbegyndt.
I studiet sammenlignes en case og kontrol gruppe ift. tiden fra første pause for brystkompression, hvor analyse påbegyndes, og til starten af den første kompression efter stød. Data fra case og kontrolgruppen indhentes fra en 4 måneder periode fra henholdsvis 2017 og 2018.
Samarbejder:
Præhospitalet Region Midtjylland