Portræt af Mark Hotson

Interview med ambulancebehandler Mark Hotson, som har 6 års erfaring som redder og en fortid hos både Falck, Bios og Region Syddanmark.

Af Anna Glavind, Kommunikation, Præhospitalet

Hvorfor valgte du at søge job i Region Midtjylland?

Jeg har boet på Fyn og været med på rejsen fra Falck til Bios og derfra til Region Syddanmark. I mellemtiden er jeg flyttet til Viborg med min familie. Derfor var det oplagt at søge, da der blev slået stillinger op i Region Midtjylland. Det var også et vigtigt trækplaster for mig, at jeg kunne komme til at køre lægebil. Jeg har allerede masser af rutine som ambulancebehandler og søgte nogle nye udfordringer. I mit nuværende job kører jeg halvt ambulance og halvt lægebil. Det er jeg utrolig glad for. Det er dejligt med afveksling og forskellige ansvarsområder.

 

Hvilke overvejelser gjorde du dig på forhånd vedr. løn- og arbejdsvilkår?

Jeg havde allerede erfaring fra tre forskellige operatører og ingen bekymringer i forhold til at blive ansat i regionen. Jeg er ikke bange for at prøve nyt og så det tværtimod som attraktivt at være med til at starte noget nyt op. Jeg oplever, at det er lettere at præge tingene i en bestemt retning, når det er en ny og mindre organisation. Der er utrolig kort til ledelsen. Vi er meget i øjenhøjde, cheferne hilser på én med navn, og der bliver lyttet til os reddere, når vi siger noget. Og det gør vi jo tit, for der er altid noget, vi gerne vil forbedre.

 

Hvordan oplever du arbejdsmiljøet i dagligdagen?
Jeg er ansat som områderedder med Horsens som min primære base og kører primært døgnvagter. Jeg har faste vagttider, men kan blive sendt til en hvilken som helst base i regionen. Det ser jeg som en fordel, netop fordi Regionen er ny for mig. Som områderedder får jeg mulighed for at lære de forskellige baser og akutmodtagelser i regionen at kende.

Når det gælder arbejdsmiljøet, er jeg utrolig godt tilfreds. Der er en rigtig god stemning og smil fra alle, man møder, så man føler sig altid velkommen. På de fleste stationer sætter lægeassistenten boller til hævning om natten, så vi kan mødes til hyggelig morgenkaffe ved vagtskifte. Det er en god måde at få set hinanden i øjnene og få vendt nogle oplevelser fra vagten. I det hele taget oplever jeg, at der er meget fokus på at tage hånd om hinanden. Hvis man har haft en træls oplevelse på en vagt, bliver man kontaktet af en leder og får mulighed for at tale om oplevelsen. Og det er helt klart fedt, at ambulancer og lægebiler og alt vores udstyr er nyt. Det er sjovere med nye biler, der kører godt.

Så generelt er jeg super godt tilfreds. Lige det med at blive sendt på base, kunne jeg dog godt tænke mig blev sløjfet. Men det gælder jo for alle reddere i regionen, uanset hvor man er ansat. Det er noget andet at være på en fremmed base, hvor man ikke føler sig helt hjemme, og det er ikke helt rimeligt, når man faktisk ikke får løn for hele døgnet.

 

Hvordan oplever du dine nye løn- og arbejdsvilkår?

Lønmæssigt var der ikke nogen væsentlig ændring, fordi jeg skiftede fra Region Syddanmark til Region Midtjylland, som er under samme FOA-overenskomst. Men da jeg skiftede fra 3F hos Bios til Region Syddanmark gik jeg ned i løn. Til gengæld fik jeg også mere fri, skulle ikke køre så mange døgnvagter. Det giver lidt mere pusterum mellem vagterne, så man faktisk kan glæde sig til at skulle på arbejde. Det er rart med penge, men det er også værd at tænke på sin fritid. Det gør noget ved familielivet og velværen, at man har lidt flere dage at komme sig i efter en døgnvagt. Derudover er der rigtig god mulighed for at bruge sine plukdøgn til at få fri i mere sammenhængende tid, hvis man har lyst til det.

Det er måske rigtigt, at grundlønnen er lidt lavere end på 3F-overenskomsten, men her i Præhospitalet er der gode muligheder for at supplere, hvis man vil tjene ekstra. Jeg får et tillæg som områderedder, men kan f.eks. også tage ekstra vagter eller melde mig som bagvagt. Så får man et tillæg for at være til rådighed, og hvis man faktisk bliver kaldt ind, giver det rigtig gode penge. Jeg forstår godt, at kolleger tænker på det med lønnen, men hvis man bare tager en vagt ekstra om måneden, så kan man ofte både betale huset og oven i få tid til at være hjemme i det.

 

Hvordan ser du dine fremtidsudsigter i regionen?

Jeg håber på at få en primær base tættere på hjemmet. Og så vil jeg gerne uddannes til paramediciner. Det forventer jeg, at der er gode muligheder for, da Regionen netop har besluttet, at der skal være 40 procent paramedicinere inden 2030.

Jeg oplever også i dagligdagen, at både ledere og kolleger er meget fokuserede på, at man selv tager ansvar for sin læring og for at holde sine kompetencer ved lige. Alle baser har f.eks. genoplivningsdukker, som man kan træne hjertelungeredning og andre procedurer med lige så tosset, man vil. Der er også gode mapper med patientcases, som man kan gennemgå, når der er tid. Det giver rigtig meget at høre, hvordan andre reddere tænker om en patientsituation, og hvordan deres tilgang til at hjælpe patienten er. Så jeg oplever, at der er gode muligheder for at dygtiggøre sig fagligt også i hverdagen, slutter Mark Hotson.

 

LÆS OGSÅ:

Interview med Ambulancechef Jan Kjær Madsen: "Skal jeg virkelig gå 50.000 kr. ned i løn?"

Interview med paramediciner Jan Fredslund: "Jeg er måske lidt af et tryghedsdyr."

Fakta om sammensætning af løn og tillæg