I 2001 overlevede kun fire procent et hjertestop uden for hospital. Det tal er nu tredoblet til 12 procent. I mange tilfælde er det familie, naboer eller forbipasserende, der træder til i de første kritiske minutter og giver hjerte-lungeredning, også kaldet hjertemassage, og stød med hjertestarteren.

Regionsrådet i Region Midtjylland besluttede i foråret 2018 at styrke den frivillige livreddende indsats med TrygFondens hjerteløberprojekt. På Hertestarterdagen den 16. oktober 2018 gik hjerteløberordningen i drift i Region Midtjylland, og der er allerede rigtig mange midtjyder, der har meldt sig klar til at gøre en forskel ved hjertestop. 

Hvad er en hjerteløber?

Alle midtjyder over 18 år kan vælge at blive hjerteløber. Hvis man tilmelder sig som hjerteløber gennem appordningens app, får man besked, når Præhospitalets AMK-vagtcentral modtager en melding om hjertestop tæt på hvor man er geografisk.

Hvis hjerteløberen accepterer beskeden, får man til opgave enten at bevæge sig direkte hen til personen med hjertestop og starte hjerte-lungeredning eller at hente den nærmeste hjertestarter. Den livreddende førstehjælp forsættes, indtil ambulance eller akutlægebil når frem.

Den nye ordning er et supplement til den professionelle akuthjælp og øger sandsynligheden for at borgere, uanset hvor de befinder sig i Region Midtjylland, får livreddende førstehjælp i tide.

Du kan læse mere om hjerteløberordningen på TrygFondens hjemmeside.

hjerteloeber_logo_content-1.png

Kontakt for hjerteløbere

Har du spørgsmål?

Skriv til: hjerteloeber@ph.rm.dk.

Personlige oplysninger skal sendes via borger.dk

Hvis du skal sende personlige oplysninger som fx dit personnummer anbefaler vi dog af hensyn til sikkerheden, at du i stedet bruger den digitale postkasse på borger.dk. Du skal bruge NemID til login.