I 2001 overlevede kun fire procent et hjertestop uden for hospital. Det tal er nu tredoblet til 12 procent. I mange tilfælde er det familie, naboer eller forbipasserende, der træder til i de første kritiske minutter og giver hjerte-lungeredning, også kaldet hjertemassage, og stød med hjertestarteren.

Hvad er en hjerteløber?

Alle midtjyder over 18 år kan vælge at blive hjerteløber. Hvis man tilmelder sig som hjerteløber gennem appordningens app, får man besked, når Præhospitalets AMK-vagtcentral modtager en melding om hjertestop tæt på hvor man er geografisk.

Hvis hjerteløberen accepterer beskeden, får man til opgave enten at bevæge sig direkte hen til personen med hjertestop og starte hjerte-lungeredning eller at hente den nærmeste hjertestarter. Den livreddende førstehjælp forsættes, indtil ambulance eller akutlægebil når frem. Hjerteløberordningen er et supplement til den professionelle akuthjælp

Region Midtjylland tilsluttede sig hjerteløberordningen i oktober 2018. Det skete på baggrund af en beslutning i Regionsrådet. Læs mere på TrygFondens hjemmeside.

 

hjerteloeber_logo_content-1.png