Øvelse i akuthjælp ved giftslangebid i Randers Regnskov

Randers Regnskov og Region Midtjyllands Præhospital træner 25. maj 2018 alarmering og akut hjælp ved bid af giftige dyr i eksotiske rammer.

Se TV2 Østjyllands indslag om øvelsen.

Scenariet er heldigvis fiktivt, og risikoen er i praksis ikke særlig stor. Ikke desto mindre vil Randers Regnskov i samarbejde med Præhospitalet i Region Midtjylland lave en såkaldt Full Scale simulation – eller med andre ord en beredskabsøvelse for et giftslangebid.

25-30 læger, ambulancereddere og lægeassistenter vil deltage ved øvelsen, og der vil være en ambulance og en akutlægebil med på dagen for at gøre øvelsen så realistisk som muligt. Dyrepasser Kristian Sørensen fra Randers Regnskov fortæller om øvelsen:

- En af vores dyrepassere lader sig bide af en (ugiftig) slange, hvorefter et fiktivt opkald vil lyde til 1-1-2. Redningsfolkene vil derefter starte øvelsen. Dyrepasseren er blevet instrueret i at opføre sig så realistisk som muligt både fysisk og psykisk efter bidet.

Træner akuthjælp ved giftige bid
Allan Bach, som er overlæge på Regionshospitalet Randers og leder af Præhospitalets akutlægebiler i Randers og Grenå, ser frem til øvelsen, som skal ruste redningspersonalet til at hjælpe borgere, der skulle komme i lignende situationer.

- Formålet er at træne udrykning og akutte procedurer i forhold til giftige dyr. Blandt andet skal vi træne, hvordan man sikrer frie luftveje og tilstrækkelig ilt til patienten i den situation. Desuden skal vi lære af regnskovens personale om nogle af de giftige dyr, man potentielt kan møde i danske hjem, og som borgere ind i mellem ringer til 1-1-2 om, fortæller Allan Bach.

Styrker beredskabet
Kristian Sørensen glæder sig over at regnskovens personale kan bidrage med deres viden til undervisning af redningsmandskabet i ambulancer og lægebiler og siger:
- Vi holder selv giftslange øvelser flere gange om året, hvor vi øver den førstehjælp vi selv er i stand til at udføre. Vi er enormt glade for at Præhospitalet vil deltage denne gang. Det betyder, at både Præhospitalet og os i regnskoven fremover vil være endnu bedre rustet, hvis en lignende ulykke nogensinde skulle ske.

Øvelsen kommer til at foregå fredag den 25. maj i tidsrummet 9.00-10.00. Der vil være adgang for pressen under hele øvelsen, såfremt ankomsten er meldt senest klokken 8.00 samme dag.